AI bij de overheid

AI is een hype waar ook de overheid naar kijkt als mogelijke oplossing voor allerlei soorten problemen. Om de promopraatjes te doorprikken en overheidsdiensten met de voeten op de grond te zetten, gaf ik met collega Katy een reeks druk bijgewoonde, tweetalige, presentaties voor Belgisch overheidspersoneel. AI, wat is er nu eigenlijk van aan, en wat kan je ermee doen in een (administratieve) overheidscontext? De slides zijn online te downloaden.

Naast een kort overzicht van de verschillende onderdelen van AI, Machine Learning en Natural Language Processing, wordt ook aandacht besteed aan de praktische kant van de zaken: hoe zit het met de dataverzameling en de wetgeving, wat zijn de vereisten op technisch vlak, hoe organiseer je het hertrainen en onderhouden van AI-systemen, en welke kwesties spelen er op ethisch vlak? Alles wordt geïllustreerd aan de hand van kleine voorbeelden die zelf werden uitgewerkt binnen Smals.

Deze presentatie werd later nog verschillende keren herhaald voor een gevarieerd publiek. Ik blijf dit onderwerp nog wel even actief opvolgen. Wie hier graag eens over van gedachten wisselt, of zelf goede voorstellen heeft voor een AI-toepassing bij de overheid, mag dus gerust contact opnemen!